Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
ÅHUS HANDBOLL
- mer än bara handboll -
Pojkar 18 hoppfulla inför steg 4
2019-03-20

Under helgen tog dessvärre seniorlagets säsong slut, efter en knapp bortaförlust mot Trelleborg. När säsongen summeras kan man se tillbaka på en hedersam fjärdeplats i en väldigt jämn serie. Säsongen är däremot långt ifrån över för majoriteten av det unga herrlaget, där Pojkar 18 under helgen ska åka till Kungsbacka för att spela steg 4 i ungdoms-SM. Åhus har hamnat i en tuff grupp, där motståndet består av: HK Aranäs, Eskilstuna Guif, IFK Skövde samt Halmstad HF. En grupp där man med andra ord ställs mot några av de bästa lagen i Sverige i sin åldersklass. Åhus Handboll åker upp med en trupp bestående av spelare födda 2001, så när som på Olle Jönsjö och Jakob Ekelund som är födda 2000. Alltså möter man spelare som är ett år äldre, och detta blir också en väldigt tuff utmaning enligt tränaren Mattias Jönsson som har besvarat några frågor inför helgens matcher.


Hur har vägen till steg 4 sett ut?

Steg 1 spelades redan i September, där vi ingick i en grupp med tre lag. Vi ställdes mot Redbergslid och Skuru. Vi vann båda matcherna och jag tycker att vi visade prov på ett väldigt bra spel och vi kvalificerade oss således till steg 3 som spelades i Februari. Denna gång fick vi åka till Helsingborg, där vi förutom Helsingborg ställdes mot Täby och Nyköping. Under de två första matcherna gjorde vi inte en lika bra insats som under det första steget, men vi lyckades trots allt resa oss och vinna den sista och avgörande matchen mot Täby som gjorde att vi tog oss vidare som grupptvåa bakom OV Helsingborg.


Hur ser du på chanserna i steg 4?

Vi vet att det kommer bli ett väldigt tufft steg. Den solklara favoriten är såklart IFK Skövde där det återfinns flertalet spelare som har varit tongivande i Handbollsligan under säsongen. Skövde skuggas sedan av Guif och Aranäs som vi vet har väldigt starka lag och kan störa de flesta i denna åldersklassen. Efter dessa lag kommer sedan vi och Halmstad som jag anser är ungefär jämbördiga lag. Det blir med andra ord väldigt tufft att nå steg 5, men vi ska verkligen göra allt vi kan och ge det ett ordentligt försök. Två av fem lag går vidare, där det ska mycket till om det ena laget inte är Skövde. Vi andra får inrikta oss på att göra upp om den andra platsen till steg 5.


Vilken är lagets styrka?

Vi är väldigt samspelta i vårt anfallsspel och det visar vi genom att vi gör mål på väldigt många olika sätt. Bakåt fokuserar vi på vårt lite annorlunda 3-2-1-försvar som arbetar bra tillsammans med våra tre duktiga målvakter. Den styrka som trots allt vår anses vara den största är att vi oftast har något motdrag i matcherna. Om motståndarna tar bort någon spelare kan vi oftast hitta andra sätt att göra mål på, som ett lag men även individuellt.


Hur ser du på framtiden för laget?

Flera av spelarna har varit tongivande i klubbens seniorlag under innevarande säsong. Under det kommande året kommer de att växa till sig ytterligare och jag är säker på att de kommer ta flera steg även inom vuxenhandbollen under åren som kommer.


Till sist, varför tror du att Åhus Handboll har lyckats med fem lag i steg 4?

Jag tror att det finns få byar i Sverige som egentligen har så bra förutsättningar för handboll som Åhus har. Det är väldigt få barn som inte testar på handboll någon gång, och detta leder till att man kan få med både bredd och spets i sin ungdomssektion. Svårigheten som finns är däremot att man vill få ungdomarna att fortsätta spela handboll även högre upp i åldrarna, där många slutar när de når 15-års ålder. En annan anledning som jag ser till framgångarna är de många och engagerade ledare som finns i klubben. De stöttar ungdomarna på ett bra sätt och lyckas hålla intresset uppe på ett bra sätt.


Åhus Handboll önskar killarna i pojkar 18 stort lycka till i steg 4!

Jacob Nalerius

Intresserad av matcherna 23-24:e mars?

Resultat från pojkar 18:s matcher kan du se här. Eller varför inte livescore här.

Mer om USM kan du läsa på Svenska Handbollsförbundet.

Flickor -04 till Göteborg för att spela steg 4
2019-03-19 21:00

Under helgen spelar två av våra duktiga lag steg 4 av Ungdoms SM. Med fem lag i steg 4 är Åhus Handboll en av de utmärkande föreningarna i hela landet med sin fina ungdomsverksamhet som en viktig del. Frågan som ställs är däremot om något av lagen ska orka ta sig hela vägen till finalspelet som spelas i Uppsala i början av Maj. Ett av de två lagen som i helgen gör upp om platserna är vårt duktiga F14 lag, som spelar sitt steg 4 uppe i Göteborg. Man går in i en oviss grupp där de övriga lagen är: IK Baltichov, Skövde HF samt Skuru IK. Laget utgörs uteslutande av spelare födda 2004, och visar ytterligare prov på den goda tillväxt som finns i klubben och som inom en inte alltför snar framtid kan stötta ett eventuellt damlag i föreningen tillsammans med våra duktiga tjejer i 03-laget. Vi har inför steg 4 tagit pulsen på tränarna i flickor 04, Ted Hermansson och David Åström, som är hoppfulla inför helgens spel.


Hur har vägen till steg 4 sett ut?

Vi startade med att spela vårt första steg uppe i Växjö. Väl där så började vi med att förlora en jämn match mot ett duktigt Ystad, med två mål. Efter detta spelade tjejerna upp sig kraftigt och kunde till slut vinna betryggande mot Vetlanda. I sista matchen spelade vi sedan mot värdföreningen Växjö HF, i en match som blev onödigt spännande. Vi lyckades dock reda ut stormen till slut och vann med en boll, vilket också räckte till steg 3. Inför steg 3 lottades vi i ett steg som skulle spelas uppe i Vadstena. Vi började där bättre än under steg 1, genom en vinst med 16-14 mot Hallby, en vinst som dessvärre följdes upp med en knapp förlust mot AIK. Detta var en förlust som var väldigt snöplig eftersom vi under matchen haft ledningen med fyra bollar. Inför sista matchen behövde vi ta en poäng, och det var också just detta vi gjorde mot Tollarp och det räckte till en plats i steg 4.


Hur ser du på chanserna i steg 4?

Att Skåne är en stark handbollsregion är självklart, med tio av de 32 lagen som kvalificerat sig till steg 4, kommandes från Skåne. Det ska därför bli väldigt kul att mäta sig med andra lag också i en grupp som är väldigt jämn på förhand. Baltichov får dock hållas som knapp favorit med tanke på deras hemmaplan. Jag tror däremot att vi har alla möjligheter i världen att gå vidare, och om vi sätter vårt spel kan vi mycket väl ha chans att gå vidare till finalspelet.


Hur har laget lyckats nå dessa framgångar?

Vi har väldigt hög träningsnärvaro där vi får bra kvalitet på träningarna. Dessutom har vi väldigt roligt utanför plan som ett lag vilket bidrar mycket. Detta har också visat sig i vårt spel där vi spelar som ett lag och inte är beroende av ett fåtal spelare.


Hur ser du på framtiden för laget?

Vi har hela tiden haft förmånen att jobba med en bred trupp, där vi alltid varit cirka 25 spelare i truppen. Vi vet däremot att det blir allt svårare att behålla spelarna när de blir äldre, vi arbetar därför med att skapa en bra gemenskap som gör att tjejerna tycker att det är kul att vara med i laget. Vi samarbetar med andra åldersgrupper och föreningar i närheten och försöker att erbjuda en möjlighet för så många som möjligt att fortsätta spela handboll, även om man har olika ambitioner inom handbollen. Förhoppningsvis får vi behålla många spelare, och då är jag övertygad om att tjejerna kommer att spela många roliga och betydelsefulla matcher, både för Åhus Handboll men även för andra lag i framtiden.


Till sist, varför tror du att Åhus Handboll har lyckats med fem lag i steg 4?

Åhus ligger i en väldigt stark handbollsregion, och det är en väldigt stor andel av alla barn här som väljer att testa på handboll. Sedan erbjuder klubben en väldigt bra ungdomsverksamhet vilket är viktigt när det finns så många ungdomar som vill testa på. Dessutom skapar klubben bra förutsättningar för att träna och på sikt även lyckas i sammanhang såsom USM. Sedan har vi ledare ett väldigt stort ansvar att se till att så många som möjligt stannar kvar inom handbollen och fortsätter att utvecklas både som handbollsspelare och personer.


Åhus Handboll önskar tjejerna i flickor -04 stort lycka till i steg 4!
Jacob Nalerius


Intresserad av matcherna 23-24:e mars?

Resultat från flickor -04:s matcher kan du se här. Eller varför inte livescore här.

Mer om USM kan du läsa på Svenska Handbollsförbundet.

Flickor 03 nästa lag att spela mot de bästa i landet
2019-03-13 18:00

I helgen avgjordes steg 4 av Ungdoms-SM för pojkar 16. Åhus Handboll hade med ett lag till detta steg. Tyvärr stannade resan där för denna gång, Redbergslids IK blev för svåra, och vann till slut gruppen i överlägsen stil. Samtidigt slutade Åhus Handboll på en hedersam andraplats i gruppen. 

Denna helg är det dags för nästa lag att representera Åhus Handboll i steg 4, då flickor -03 spelar sitt steg uppe i Skövde. Värt att notera är att man alltså gör detta med ett lag bestående av spelare födda 2003, i en klass där majoriteten av lagen består av spelare som är födda 2002. Gruppen består av värdföreningen: Skövde HF, HK Aranäs samt Skånela IF. En grupp som på förhand ser väldigt tuff ut, men där det finns alla möjligheter i världen att kunna ta fina skalper mot några av de bästa lagen i Sverige. Vi har tagit pulsen på ledaren i Flickor 03, Eva-Lotta Enqvist.


Hur har vägen till steg 4 sett ut?

Vi brukar skoja om att eftersom vi har haft så få seriematcher i år, så passade vi på att vara med i alla SM-steg. Under steg 1 i Ystad så saknade vi vår mittnia Moa Enqvist. Samtidigt drog vår andra mittnia, Tyra Einarsson, på sig en korsbandsskada. Med ett måls marginal fick vår resa till steg 3 ta en liten omväg via steg 2. Detta spelades inne i Kristianstad, och där vann vi alla våra matcher överlägset. I steg 3 åkte vi sedan på ytterligare en korsbandsskada, då vår Tova Jarl Bergquist fick åka hem utan att spela klart alla matcher. Trots att vi bara var nio spelare kvar efter detta, lyckades vi vinna de två matcherna mot Skara respektive OV Helsingborg, vilket vi är oerhört stolta över.


Hur ser du på chanserna i steg 4?

Vi åker dit som underdogs, och där vi möter lag med spelare som nästan enbart är ett år äldre. Samtidigt vet vi om att allt är möjligt och vi ska ge varje match en rejäl chans.


Hur har laget lyckats nå dessa framgångar?

Vi har en fantastisk sammanhållning och kämparanda inom laget. Tjejerna har spelat tillsammans i åtta år nu och är varandras anfall och försvar, både på och utanför plan. Redan från början har vi tränat tjejerna i att själva hitta lösningar och tänka mycket kring hur man kan spela fram till luckor och möjligheter. Detta har även gjort att vi inte har haft särskilt många kombinationer, utan istället utgått från ett fåtal startrörelser, där spelarna sedan får hitta lösningar. När det gäller själva spelet, så är det vårt försvarsspel i kombination med vår extremt duktiga målvakt som lägger grunden i vårt spel. Det är få lag som lyckas göra särskilt många mål mot oss.


Hur ser du på framtiden för laget?

Vi hoppas kunna fortsätta hålla ihop och kanske få några tjejer till som vill spela med vårt grymma lag redan till nästa säsong. Sju av våra spelare har kommit in på handbollsgymnasiet, NIU. Vi hade dessutom med två spelare som representerade Skåne i Sverigecupen och vi hoppas att alla spelare fortsätter att spela handboll i många år framöver. Det hade varit väldigt roligt om vi fick en lika bra verksamhet på damsidan som finns på herrsidan, hela vägen upp till A-lagsnivå.


Till sist, varför tror du att Åhus Handboll har lyckats med fem lag i steg 4?

Vi har jobbat väldigt mycket med att bygga upp en stark sammanhållning inom de olika lagen. Dessutom finns det många väldigt duktiga tränare inom föreningen, sedan får man inte glömma hur mycket hjärta det faktiskt finns för klubben.


Åhus Handboll önskar tjejerna i flickor -03 stort lycka till i steg 4!

Jacob Nalerius

Intresserad av matcherna 16-17:e mars?

Resultat från flickor -03:s matcher kan du se här. Eller varför inte livescore här.

Mer om USM kan du läsa på Svenska Handbollsförbundet.

Är du vår nästa damlagsspelare 2019/20?
2019-03-11
Åhus Handbolls damlag - Mästare Åhus Beachhandboll Festival 2017

Damlaget i Åhus Handboll avslutade säsongen 2016/17 med att vinna Åhus Beachhandboll festival. Det var det sista framträdandet av den upplagan av damlaget. En del spelare valde att gå vidare i karriären och andra avslutade sin karriär. 

I dagsläget har vi många fantastiska ungdomar på tjejsidan, där bland annat två av våra tjejlag (F-03 och F-04) spelar steg 4 i USM under mars. Givetvis vill vi kunna erbjuda alla våra duktiga tjejer som spelar i Åhus Handboll spel även på seniornivå. Vi har helt enkelt varit utan damlag tillräckligt länge. 

 

Åhus Handboll arbetar med målet att säsongen 2019/20 ha ett damlag i seriespel. För att nå dit behöver vi hjälp med att nå spelare som vill bli en del i Åhus Handbolls damlag. Vi önskar att alla som har åldern inne och är intresserade av att spela handboll kontaktar oss. 

Vi planerar att bjuda in alla som vill spela i damlaget till en träff för mer information.

 

Är du intresserad av att spela i Åhus Handbolls damlag? Eller känner du någon som vill?

Ring eller mejla dina kontaktuppgifter senast 31 mars.


Har du frågor? 

Kontakta - Fredrik Sundell - 070-850 58 50

fredrik.sundell@ahushandboll.com


Varmt välkommen!

Styrelsen

Åhus Handboll

Bli medlem i Åhus Handboll
Instagram
Nyheter från våra lag
Pojkar -11-12, 21/03 19:40 
Flickor -10, 20/03 03-20 
Flickor -11-12, 10/03 18:54 
Pojkar -07, 06/03 12:39 
Pojkar -11-12, 05/03 10:38 
 
BLUE Exclusive
BLUE Member
Barn & ungdomssponsor
1995 klubben
Facebook
Stöd Åhus Handboll via gräsroten