Åhus Handboll vs HK Drott 26:e januari 16:00
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
ÅHUS HANDBOLL
- mer än bara handboll -
Åhus Handboll föll i dramatisk nyckelmatch
2019-01-18

Fredagskväll, hemmamatch i Sånnahallen. Helgerna har under säsongen allt som oftast inletts med handbollsmatch för herrarna, och som tidigare även har inneburit två nya poäng för Åhus Handboll. Detta mönstret bröts dock under kvällen då Kävlinge HK gästade Sånnahallen. Hemmalagets misstag blev allt för kostsamma och det var inte gästerna, som vann med 20-21 sena med att straffa.


Matchen i sig började i ett långsamt tempo där matchen präglades av mycket tekniska fel och missade avslut från båda lagen. Hemmalaget hängde dock med i matchen inledningsvis tack vare ett starkt försvarsspel och målvaktsspel från den för dagen startande Hugo Tillberg. Offensivt gick spelet i stå och kreativiteten lös med sin frånvaro, där det mestadels var individuella prestationer som präglade hemmalagets spel. Detta gjorde i sin tur att Kävlinge kunde gå upp till en fyramålsledning efter cirka 20 minuters spel. Det fina försvarsspelet från inledningen var som bortblåst, och detta kunde det rutinerade bortalaget utnyttja. Tack vare lite goda intentioner kunde Åhus trots allt putsa till siffrorna till 9-12 när lagen gick till halvtidspaus.


I halvlek var publiken måttligt roade. Spelet hackade, och slarvet var påtagligt. Det förväntades en rejäl uppryckning till den andra halvleken, och publiken fick verkligen svar på tal. Åhus och framförallt Hannes Rantatalo satte tonen direkt i den andra halvleken, och tack vare bland annat tre mål från just Rantatalo kunde man gå upp till 13-13 efter cirka fyra minuter av den andra halvleken.


Efter denna inledning var det många som trodde att hemmalaget skulle lyckas bärga ytterligare en seger - men då gick luften ur hemmaspelarna och Kävlinge kunde gå upp till en ledning med fyra mål efter cirka 15 minuter av den andra halvleken. En ledning som man sedan aldrig släppte, trots att Åhus Handboll sannerligen gav matchen nerv och man förlorade till slut med ett mål. Den spelare som i mångt och mycket var en direkt anledning till att matchen ändå blev jämn var inhopparen och bollkonstnären Isaac Björklund, som var måttligt road över resultatet.


-Det känns otroligt surt just nu, man kan inte vara nöjd efter en insats som denna. Vi slarvar alldeles för mycket som lag både offensivt och defensivt. Vi missar för mycket avslut och slänger bort för många bollar. Vi släpper förvisso bara in 21 mål trots slarv, och det bör vara räcka för att vinna en match som denna. Personligen känner jag att jag själv måste våga mer, till exempel genom att testa mitt eget skott lite mer, även om jag nästan föredrar en assist mer än ett mål, menar alltså den 18-åriga mittnian som har förhoppningar inför framtiden gällande sin egen roll.

-Det är klart man vill spela så mycket som möjligt i varje match. Man har så otroligt roligt när man spelar med grabbarna i laget, vi är ett otroligt härligt gäng och vi har väldigt kul med varandra både på och utanför planen. Jag har dock full förståelse för tränaren och de beslut han tar, och det är bara att göra det så bra som möjligt, så kommer chanserna att dyka upp, avslutar Isaac Björklund som fullt välförtjänt blev utsedd till matchens lirare.

Hemmasviten är alltså bruten, men det finns ingen tid att hänga med huvudena för det. Kom och kolla när nästa hemmasvit inleds lördagen den 26/1 klockan 16.00 då anrika HK Drott står för motståndet.


Jacob Nalerius
Fina insatser av pojkar 04 i USM
2019-01-17 12:00

Åhus handboll hade den gångna helgen två lag som tagit sig vidare till steg 3 i USM för pojkar 04.

För gänget som var i Vetlanda gick det riktigt bra. Det presterades bra handboll och laget vann alla tre matcherna mot i tur och ordning -  Lidingö, Lugi och Vetlanda.

För det andra gänget som var i Lödde och spelade blev det tuffare. De kom inte riktigt upp i normal nivå och förlorade sina matcher mot Lödde, Karlskrona och Önnered.


Det är starkt att ha en årgång som har två bra lag i USM. Ett som tog sig till steg 3 och ett som fortfarande är kvar och närmast spelar USM steg 4.

Grattis killar till fina insatser och lycka till i steg 4!

Publiken bjöds på en rysare till seriefinal
2019-01-04

Under fredagen startade serien om för Åhus Handboll, en omstart i form av en ren seriefinal direkt. För motståndet stod IK Lågan, som inför matchen hade ett försprång på fyra poäng. En seger i denna match och hoppet om serieseger skulle med andra ord vara ytterst levande, samtidigt som en förlust skulle vara ödesdiger.


Matchen började med två lag som från start fokuserade på riskminimering, för att inte bli straffade av kontringar. Detta gjorde att det första målet dröjde till efter drygt fyra minuters spel, i form av just en kontring av Felix Wendel som var tillbaka från skada. Denna ledning som hemmalaget skapade fick man sedan kämpa för att behålla, och till en början var bortalaget det starkaste laget, och satt i stort sett hela matchen i förarsätet.


Det fysiskt tunga Lågan bekände verkligen färg direkt från start av matchen, och det framkom tydligt från början att detta skulle bli en tillknäppt tillställning mellan två av seriens bäst försvarande lag. Samtidigt som alla försvarsentusiaster på läktaren säkert var nöjda till en början, började gästerna allt eftersom matchen gick få igång sitt fruktade anfallsspel. Detta resulterade i att Lågan noterades för 13 mål i första halvlek, och gick till halvtidspaus med resultatet 11-13 i sin favör.


I halvlek satt åskådarna på läktaren och funderade på om den inledande hemmasviten på fem raka segrar skulle spricka i denna match. Många var rörande överens om att så var fallet, men inte Åhusspelaren Filip Olsson. Den vänsterhänta högernian, blott 17 år gammal ville annorlunda och gick i bräschen för detta nya Åhus Handboll. Efter ett mål i första halvlek, plussade Olsson på med ytterligare tre i andra, lägg därtill otaliga assister, från Olsson som var nöjd med sin egen insats.


- Det började inte bra från min sida, jag slarvade för mycket och missade för många avslut. Därefter fick jag bättre träff framåt, och spelade med högre effektivitet, säger alltså Filip Olsson som berättar att han är van vid de avgörande momenten av matcherna.


- Vårt lag har vunnit allt från Norden Cup till ungdoms-SM. Detta har gjort att vi blivit allt mer vana vid de avgörande situationerna av matcherna. Sedan är det alltid kul att få kliva fram när det gäller som mest, särskilt i en seriefinal som den vi spelade idag. Man måste samtidigt vara beredd på att få ta lite extra smällar i slutskedet av matcherna, avslutar Filip Olsson som blev utsedd till matchens bästa spelare i hemmalaget och var en av hjältarna i denna rysare till seriefinal som publiken bjöd på.


Bland hjältarna fanns även niometersspelaren och försvarsspecialisten Hampus Nilsson. Nilsson gjorde hemmalagets tre sista mål, där han pricksköt in 22-22, för att sedan kriga in matchavgörande 23-22 inför en hemmapublik som var i extas. Därutöver förtjänar även målvakten Jakob Ekelund ett omnämnande, Ekelund som inte alls kom upp i nivå under första halvlek, fick komma in i andra halvlek och visa varför han är seriens kanske bästa målvakt. Bland höjdpunkterna finns en straffräddning med fem minuter kvar av matchen. Utöver dessa spelare måste även kollektivet Åhus Handboll lyftas fram, där alla spelare i matchtruppen fick speltid, i denna match som alltså slutar med en seger som ger två ytterst viktiga poäng i jakten på en så bra positionering i tabellen inför slutspurten som möjligt.


Nästa hemmamatch spelas fredagen den 18 Januari klockan 19.30 mot Kävlinge HK.


Jacob Nalerius


Julhälsning
2018-12-20 21:58
Vill passa på att tacka Åhus Handbolls ledare, tränare och sponsorer för alla goda insatser ni gjort för föreningen under 2018. 
Önskar samtidigt alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Staffan Banke, ordf.🌲🎅🏻🎩
Åhus Handboll upp i serieledning
2018-12-08

Efter förra omgångens bottennapp borta mot Kävlinge HK, fanns det flera frågetecken hos de knappa 300 åskådarna som bänkade sig för hemmamatch mot Hultsfreds HF. Dessa frågetecken blev allt större, efter att bortalaget gått upp i en ledning direkt i matchinledningen (1-4). Dessa frågetecken skulle däremot rätas ut, och det med råge. Detta efter att hemmalaget visat vilken enorm högsta nivå man besitter, där kreativiteten och farten flödar.


Matchen i sig började som sagt med ett piggt bortalag, som alltså gick upp till en ledning med 1-4. Därefter började Åhus Handboll sätta käppar i det berömda hjulet, något som gjordes med hjälp av en hänsynslös effektivitet. Den spelare som satte tonen i inledningen var kantspringaren Emil Duvander som noterades för tre av hemmalagets fyra inledande mål. Därefter flöt det på, det blev till slut elva mål på lika många avslut för den talangfulla högersexan som själv är förvånad över den smått succéartade säsongsinledningen.


  • I början hade vi inställningen att detta skulle bli en tuff säsong, där det skulle ta tid att komma in i denna handbollen, med mer fysiskt spel. Vi visar däremot här idag vad som gjort att det gått så bra. Vi springer sönder våra motståndare helt enkelt, de hänger inte riktigt med, och det är också därför det blir så stora siffror, säger den landslagsmeriterade Åhusspelaren som har höga förväntningar på säsongen.

  • Jag tror att detta kan bli en riktig bra säsong för oss. Vi har som mål att kunna kvala uppåt, och om vi fortsätter så här finns alla möjligheter i världen. Gällande min egen framtid så finns det inga självklara svar. Det är bara att vänta och se, och försöka göra så bra ifrån sig som möjligt, avslutar alltså Emil Duvander som blev utsedd till matchens bästa spelare.


Även om Emil Duvander må ha stått ut med sina elva mål, fanns det flera andra spelare som verkligen gjorde en gedigen insats. Det komfortabla resultatet gjorde att man kunde rotera friskt med hela truppen, något som verkligen inte gjorde att man tappade i kvalitet. Rotationen gjorde istället att nya spelare fick visa upp sig för hemmapubliken, och som man gjorde det. Spelare såsom Olle Jönsjö, Hugo Tillberg samt Oliver Biel fick visa upp vilken enorm bredd man besitter. Där Hugo Tillberg förtjänas att lyftas fram lite extra med endast sex insläppta mål under hela den andra halvleken.


Slutresultatet skrevs till slut till 38-15, en komfortabel seger med andra ord. I och med segern klättrar Åhus Handboll upp i en tillfällig serieledning, där IK Lågan däremot har en match mindre spelad. Nästa hemmamatch spelar den 4:e januari nästa år, mot just IK Lågan. En ren seriefinal alltså, där kommer med största sannolikhet behövas ett enormt publikstöd.


Jacob Nalerius
Bli medlem i Åhus Handboll
Instagram
Nyheter från våra lag
Flickor -11-12, 21/01 21:20 
Pojkar -06, 13/01 19:24 
Pojkar -07, 28/12 15:10 
Flickor -10, 14/12 21:44 
 
BLUE Exclusive
BLUE Member
Barn & ungdomssponsor
Facebook
Stöd Åhus Handboll via gräsroten