ÅHUS HANDBOLL
- mer än bara handboll -
Nervkittlande avslutning för Åhus Handboll
2019-02-09

Under fredagskvällen vankades det återigen match i Sånnahallen. För motståndet stod fjolårets SM-finalist, HK Malmös ungdomslag. Ett lag med flertalet unga spelare som fått testa på spel i Handbollsligan, en tuff uppgift för hemmalaget med andra ord. En match som på förhand hade i stort sett alla ingredienser för att bli en rysare, och matchen blev också jämn hela vägen till slutsignalen. När slutsignalen till slut ljöd, stod till slut Åhus Handboll som segrare med 22-21, efter ett slutsekundsdrama utan dess like.

Matchen började med att hemmalaget hamnade i ett tidigt underläge, med 1-5. Gästerna som haft en tuff period efter vinteruppehållet, visade sig vara helt respektlösa mot hemmalaget som finns med i kampen om de positiva kvalplatserna. Malmöspelarnas respektlösa spel i kombination med hemmaspelarnas oskärpa i avsluten gjorde också att HK Malmö U satt i förarsätet under mer eller mindre de första 25 minuterna av matchen. Då hände plötsligt något hos hemmaspelarna, som hämtade in ett underläge med tre mål, och lyckades kvittera precis innan halvtid, till 13-13. Regissören bakom denna starka upphämtning under första halvleken, var den unga vänsternian Hannes Rantatalo, som började på bänken, men kom in efter fem minuter av matchen. Med två mål och flertalet framspelningar, var han ett ständigt hot mot motståndarförsvaret, som inte fick stopp på honom, och han noterades till slut för sex mål under denna match. Hannes själv var inte helt nöjd med spelet, men kunde glädjas åt de två poängen man fick med sig.

-Det är otroligt skönt att vinna en match som denna, speciellt i en jämn toppstrid som det trots allt är. Vi vet att vi har fyra poäng upp till Lågan, men det ligger i deras händer, och vi gillar att slå ur underläge. Det gäller bara att fokusera på varje match härifrån, det viktigaste är trots allt att vi lär oss mycket under denna säsong. Det är också något jag känner att vi gör, det har varit en otroligt lärorik säsong hittills, och man lär sig av de äldre samtidigt som man får ta mycket eget ansvar, avslutar den talangfulla niometersspelaren.

I halvlek var det många som satt på helspänn, men de flesta var rörande överens om att avsluten behövde bli bättre. I inledningen av den andra halvleken var det också just det publiken fick se. Hemmalaget gick upp i ledningen för första gången i matchen i första anfallet av andra halvlek.

Då tog det helt plötsligt stopp för hemmalagets anfallsspel ånyo. Detta gjorde att gästerna kunde gå upp till en ledning med ett måls marginal (15-16), en ledning som de sedan höll under stora delar av den andra halvleken. Matchen var sedan jämn, med två lag som följdes åt hela vägen in i mål, men det var till slut Åhus Handboll som skulle dra det längsta strået i denna match. Med en 1:30 kvar gjorde också just Hannes Rantatalo 22-21 till Åhus, vilket skulle visa sig bli det matchavgörande målet. Den stora matchhjälten i hemmalaget var dock den inbytta målvakten, Hugo Tillberg. Tillberg som kom in efter cirka tio minuter av andra halvlek och visade att han kunde avgöra en match i stort sett helt på egen hand, och var av förståeliga skäl väldigt nöjd efter matchen.

-Det känns otroligt skönt så här efter matchen. Vi fick verkligen kämpa genom hela matchen, och det var otroligt skönt att kunna vinna denna matchen. Angående min egen insats är jag väldigt nöjd såklart, det var skönt att komma in och få chansen att visa vad man går för. Sen tycker jag att vi spelar väldigt bra fram till lägena, men att vi bränner alldeles för mycket avslut. Det är sånt som kommer med tiden, och vi har sagt att detta ska fungera som en lärosäsong, utan något annat uttalat mål, säger Hugo Tillberg som också blev utsedd till matchens bästa spelare.

Segern gör att Åhus Handboll avancerar upp till en andraplats i tabellen, fyra poäng bakom serieledande Lågan, och en poäng framför HK Drott. Noterbart är dock att Åhus Handboll har spelat en match mer, i den aningen haltande serien. Nästa hemmamatch spelas fredagen den 22 Februari då vi gästas av H65 Höör, kom gärna och stötta vårt Åhus Handboll i jakten på en plats i division 1 nästa säsong.