ÅHUS HANDBOLL
- mer än bara handboll -
Publiken bjöds på en rysare till seriefinal
2019-01-04

Under fredagen startade serien om för Åhus Handboll, en omstart i form av en ren seriefinal direkt. För motståndet stod IK Lågan, som inför matchen hade ett försprång på fyra poäng. En seger i denna match och hoppet om serieseger skulle med andra ord vara ytterst levande, samtidigt som en förlust skulle vara ödesdiger.

Matchen började med två lag som från start fokuserade på riskminimering, för att inte bli straffade av kontringar. Detta gjorde att det första målet dröjde till efter drygt fyra minuters spel, i form av just en kontring av Felix Wendel som var tillbaka från skada. Denna ledning som hemmalaget skapade fick man sedan kämpa för att behålla, och till en början var bortalaget det starkaste laget, och satt i stort sett hela matchen i förarsätet.

Det fysiskt tunga Lågan bekände verkligen färg direkt från start av matchen, och det framkom tydligt från början att detta skulle bli en tillknäppt tillställning mellan två av seriens bäst försvarande lag. Samtidigt som alla försvarsentusiaster på läktaren säkert var nöjda till en början, började gästerna allt eftersom matchen gick få igång sitt fruktade anfallsspel. Detta resulterade i att Lågan noterades för 13 mål i första halvlek, och gick till halvtidspaus med resultatet 11-13 i sin favör.

I halvlek satt åskådarna på läktaren och funderade på om den inledande hemmasviten på fem raka segrar skulle spricka i denna match. Många var rörande överens om att så var fallet, men inte Åhusspelaren Filip Olsson. Den vänsterhänta högernian, blott 17 år gammal ville annorlunda och gick i bräschen för detta nya Åhus Handboll. Efter ett mål i första halvlek, plussade Olsson på med ytterligare tre i andra, lägg därtill otaliga assister, från Olsson som var nöjd med sin egen insats.

- Det började inte bra från min sida, jag slarvade för mycket och missade för många avslut. Därefter fick jag bättre träff framåt, och spelade med högre effektivitet, säger alltså Filip Olsson som berättar att han är van vid de avgörande momenten av matcherna.

- Vårt lag har vunnit allt från Norden Cup till ungdoms-SM. Detta har gjort att vi blivit allt mer vana vid de avgörande situationerna av matcherna. Sedan är det alltid kul att få kliva fram när det gäller som mest, särskilt i en seriefinal som den vi spelade idag. Man måste samtidigt vara beredd på att få ta lite extra smällar i slutskedet av matcherna, avslutar Filip Olsson som blev utsedd till matchens bästa spelare i hemmalaget och var en av hjältarna i denna rysare till seriefinal som publiken bjöd på.

Bland hjältarna fanns även niometersspelaren och försvarsspecialisten Hampus Nilsson. Nilsson gjorde hemmalagets tre sista mål, där han pricksköt in 22-22, för att sedan kriga in matchavgörande 23-22 inför en hemmapublik som var i extas. Därutöver förtjänar även målvakten Jakob Ekelund ett omnämnande, Ekelund som inte alls kom upp i nivå under första halvlek, fick komma in i andra halvlek och visa varför han är seriens kanske bästa målvakt. Bland höjdpunkterna finns en straffräddning med fem minuter kvar av matchen. Utöver dessa spelare måste även kollektivet Åhus Handboll lyftas fram, där alla spelare i matchtruppen fick speltid, i denna match som alltså slutar med en seger som ger två ytterst viktiga poäng i jakten på en så bra positionering i tabellen inför slutspurten som möjligt.

Nästa hemmamatch spelas fredagen den 18 Januari klockan 19.30 mot Kävlinge HK.