- mer än bara handboll -
Femte raka segern för Åhus Handboll
2018-10-27

Efter fyra raka segrar skulle Åhus Handboll ställas inför ett riktigt stort test i form av gästande HK Hök. Den för säsongen nya avkasttiden, lördag 16.00 gjorde att det riktiga publiktrycket från de två första hemmamatcherna uteblev. Trots detta får 197 betalande åskådare ses som fullt godkänt, och de fick sannerligen valuta för pengarna.

Matchen i sig började en aning trevande, med två lag som ville minimera sina misstag från start. Denna rädsla för misstag ledde däremot till raka motsatsen, åtminstone inledningsvis. Hemmalaget gjorde ett ryck från 4-4 till 10-4 i mitten av första halvlek, ett ryck som skulle visa sig bli matchavgörande. Det utgrupperade försvarsspelet i kombination med fint målvaktsspel demolerade alla anfallsförsök från bortalaget. Framåt var det ett sylvasst kontringsspel som satte tonen, med de snabba kantspelarna Axel Persson och Emil Duvander i spetsen. 10-4 förvandlades till 13-9 i halvlek, matchen var med andra ord långt ifrån avgjord.

I andra halvlek gick sedan hemmalaget ut och visade ingen som helst pardon. Ledningen utökades snabbt till 18-11, med de snabba anfallen som ett fortsatt framgångsrecept. Det var däremot en spelare som stack ut lite extra i den andra halvleken. En spelare som också skulle bli utsedd till matchens lirare, nämligen den unga niometersspelaren Hannes Rantatalo. Hannes som var pigg redan i första halvlek, visade upp en helt ny dimension av sitt spel i den andra halvleken där han var ett ständigt orosmoment för bortalaget. Hannes mål fram till 17-11 var också matchens godbit, där publiken bjöds på ett skott från halvdistans med vad som av Claes Hellgren skulle benämnas som en “isländsk handled”.

Hannes fina spel, i kombination med en helgjuten laginsats gjorde att Åhus Handboll kunde gå ifrån och till slut vinna med 26-21. Värt att notera är även att samtliga spelare i matchtruppen återigen fick speltid. Än mer imponerande är att hemmalaget saknade flera tongivande spelare, däribland Fredrik Liljehov samt Anton Svensson. Detta gjorde istället att man kom till start med en smått historiskt ung uppställning, med fem av sju startspelare födda efter millennieskiftet. Trots det unga och orutinerade laget som ställdes på banan lyckades man alltså vinna dagens match. Segern i sig innebär en delad serieledning med IK Lågan(som leder på målskillnad). En seriestart som inte kan få annat än högsta betyg med fem raka segrar som resultat.

I nästa omgång väntar HK Malmö U på bortaplan. Nästa hemmamatch spelas fredagen den 16 November klockan 19:30 när vi gästas av Karlskrona Flottan.